Vaš najljubši kinematograf

Zaupajte nam kateri je vaš najljubši kinematograf in ob obisku na www.cineplexx.si, boste hitreje prišli do vaših priljubljenih vsebin.

Zapri

Vaš najljubši kinematograf

  • Cineplexx Celje
  • Cineplexx Koper
  • Cineplexx Kranj
  • Cineplexx Maribor
  • Cineplexx Murska Sobota

Zamolčani dokumenti

Ocena

ocena

ocene filmov.,

Ta film še ni bil ocenjen,
bodite prvi!

Zamolčani dokumenti

Dvoje najslavnejših igralcev svoje generacije – trikratna oskarjevka Meryl Streep in dvakratni oskarjevec Tom Hanks – prvič skupaj na velikih platnih v zgodovinski politični drami Stevena Spielberga. Zgodba se osredotoča na objavo dokumentov iz Pentagona v Washington Postu, s pomočjo katerih so novinarji tega časopisa leta 1971 razkrili resnico o vietnamski vojni.

Naslov v izvirniku: The Post
V kinu od: 18.01.2018
Dolžina filma: 116 minut
Država / Letnik: USA/2018
Filmski žanr: Drama
Igralci: Meryl Streep, Tom Hanks, Alison Brie, Bob Odenkirk
Režija: Steven Spielberg
Distributer: Blitz film & video distribution d.o.o.

Tehnologija

  • Digital 2D

Podroben opis

IGRAJO: Meryl Streep, Tom Hanks, Sarah Paulson, Bob Odenkirk, Alison Brie, Tracy Letts, Bradley Whitford in drugi

O FILMU
Večkratni oskarjevi nagrajenec Steven Spielberg režira prav tako večkratna oskarjevca Meryl Streep in Toma Hanksa v napeti drami o nenavadni partnerski navezi med Katharine Graham (Streepova), prvo žensko založnico časopisa The Washington Post, in zagnanega urednika taistega časopisa Bena Bradleeja (Hanks). Grahamova in Bradlee se trudita dohiteti konkurenčni The New York Times v razkrivanju obsežnega prikrivanja državnih skrivnosti, ki se raztezajo prek tri desetletja in v katere so vpleteni štirje ameriški predsedniki. Da osvetlita dolgo zamolčane resnice, mora dvojica premostiti svoje razlike in nesoglasja in pri tem tvegati lastni karieri – ter lastno svobodo.

Ameriška zgodovina pozna kar nekaj katalitičnih trenutkov, v katerih so morali običajni državljani zavestno na kocko postaviti lastno preživetje, sloves, status, celo svobodo – za nekaj, za kar so bili prepričani, da je utemeljeno in celo nujno za zaščito ameriške ustavnosti in svoboščin. Enega od takšnih trenutkov raziskuje Steven Spielberg v Zamolčanih dokumentih, nadvse napeti drami po dogodkih, ki so se odvijali po zaslugi pragmatičnega zavezništva med dnevnikoma The Washington Post in The New York Times, potem ko je slednji objavil šokantno strogo zaupno študijo, pozneje znano pod imenom Pentagon Papers. The Washington Post se je poglobil v zgodbo, zaradi katere se je na The New York Times iz Bele hiše vsul plaz pravnih groženj in izkazovanja premoči, pri tem pa so se spopadla na eni strani osebna tveganja vpletenih, na drugi pa nuja, da mora pretresena nacija izvedeti, kaj vlada prikriva. Hkrati je na nitki visela usoda milijonov, med drugimi na tisoče ameriških vojakov, ki so bíli vojno, za katero njihova lastna vlada ni verjela, da jo lahko dobi.

Tako v par dneh krize revolucionarno nastrojena, a neizkušena založnica Posta Katharine Graham v skladu s svojo vestjo zastavil lastno kariero in zapuščino ter dobi samozavest pravega vodje; urednik Ben Bradlee pa mora svoje uredništvo prepričati, da preseže okvire običajnega novinarstva, zavedajoč se, da so lahko zaradi izvrševanja službenih dolžnosti vsi obtoženi veleizdaje. A pri tem se sodelavci časopisa združijo v bitki, ki presega vse njih – v bitki za kolege in za ameriško ustavo, v bitki, ki poudarja neobhodno pravico svobodnega tiska, da demokratične voditelje pozove na odgovornost…

Spielberg pri tem filmu sodeluje z vrhunsko zasedbo igralcev: vodita jih Meryl Streep in Tom Hanks (trojica tokrat sodeluje prvič pri istem projektu) kot Graham in Bradlee – prva se brez voditeljskih izkušenj nauči preživeti kot ženska v nestabilnem svetu, drugi pa se, prekaljen novinar, ki se peha za novicami, prelevi v borca za sam princip resnice – ki odkrijeta, da lahko eden drugega spodbudita k doseganju najboljšega.

Igrajo še Alison Brie, Carrie Coon, David Cross, Bruce Greenwood, Tracy Letts, Bob Odenkirk, Sarah Paulson, Jesse Plemons, Matthew Rhys, Michael Stuhlbarg, Bradley Whitford in Zach Woods. Scenarij sta prispevala Liz Hannah in Josh Singer. Izza kamer Spielbergu, ki je film z Amy Pascal in Kristie Macosko Krieger tudi produciral, pomagajo dolgoletni in večkrat nagrajeni sodelavci, med njimi direktor fotografije Janusz Kaminski, montažer Michael Kahn, scenograf Rick Carter in legendarna kostumografinja Ann Roth. Glasbo je zložil John Williams.

Vsi vpleteni so poskrbeli za verodostojno rekonstrukcijo leta 1971, in zdi se, da se ta z vse večjo napetostjo odvija v resničnem času. Skozi vso kariero so Spielberga privlačili trenutki, ob katerih so se dogajale ali zgodile zgodovinske preobrazbe – obdelal jih je v filmih, kot so Imperij sonca, Schindlerjev seznam, München, Lincoln in Most vohunov. Zamolčani dokumenti njegovo kamero prvič obračajo v Ameriko sedemdesetih, torej v obdobje, v katerem se je sam prebil kot eden najbolj uglednih filmskih ustvarjalcev. Neizprosno hitro odvijajoče se dogajanje na platnih ne podaja le zgodbe o osebnih zvezah in srčnosti, temveč režiserja popelje tudi v svet časopisnega novinarstva v najbolj kritičnem trenutku za ameriški narod in celotni svet; v svet, ki je na robu velike spremembe, v katerem se veča veljava žensk in se bliža čas velikih korporacij. Predvsem pa ponuja osupljiv kontekst brezčasni dilemi – kdaj je posameznik primoran razkriti hudo nevarnost, ki grozi domovini, čeprav ve, da s tem tvega nezamisljive posledice?

»Steven je iz zgodbe ustvaril srhljivko,« pravi producentka Amy Pascal. »Ima prirojeno sposobnost, da zgodovinske dogodke in trenutke prikaže z neverjetno dinamiko. Ob gledanju tega filma boste od napetosti zadrževali dih, hkrati pa nas film opominja, da je dolžnost povedati resnico brezčasna.«

Producentka Kristie Macosko Krieger dodaja, da gre za »film o moči resnice, a je tudi osebna zgodba o preobrazbi navadne gospodinje v šefinjo podjetja s seznama 500 najuspešnejših podjetij revije Fortune. To je osebna zgodba znotraj zgodovinske zgodbe o velikanskem tveganju – on prav to je tisto, kar nas pritegne.«

Vsi sporedi predvajanj

Spletni nakup, Rezervacija Spletni nakup, Ni rezervacije Nakup le na blagajni Rezervacija ni možna

Vaše mnenje

Tukaj lahko ocenite film.

Če želite uporabiti to funkcijo, morate biti prijavljeni.Če še niste uporabnik, se registrirajte tukaj.