Vaš najljubši kinematograf

Zaupajte nam kateri je vaš najljubši kinematograf in ob obisku na www.cineplexx.si, boste hitreje prišli do vaših priljubljenih vsebin.

Zapri

Vaš najljubši kinematograf

  • Cineplexx Celje
  • Cineplexx Koper
  • Cineplexx Kranj
  • Cineplexx Maribor
  • Cineplexx Murska Sobota
  • Cineplexx Novo mesto

Tisto

Ocena

Ta film še ni bil ocenjen,
bodite prvi!

Prikaži vse komentarje.
Tisto

Grozljivka, posneta po nadvse priljubljenem istoimenskem romanu Stephena Kinga, ki že desetletja navdušuje (ali, bolje rečeno, ustrahuje) bralce po vsem svetu. Ko v kraju Derry v ameriški zvezni državi Maine začnejo izginjati otroci, se skupina otrok znajde iz oči v oči s svojim največjim strahom – spopadejo se z zlobnim in zloveščim klovnom Pennywisejem, ki že stoletja mori in ustrahuje ljudi.

Naslov v izvirniku: It
V kinu od: 07.09.2017
Dolžina filma: 135 minut
Država / Letnik: USA/2017
Filmski žanr: Grozljivka, Triler
Igralci: Bill Skarsgard, Jaeden Lieberher, Jeremy Ray Taylor, Sophia Lillis
Režija: Andrés Muschietti
Distributer: Blitz film & video distribution d.o.o.

Tehnologija

  • Digital 2D

Podroben opis

IGRAJO: Bill Skarsgård, Jaeden Lieberher, Jeremy Ray in drugi

O FILMU
Grozljivka na podlagi silno priljubljenega romana Stephena Kinga, ki že desetletja straši bralce, se vrti okoli sedmih odpadniških mladostnikih, ki odraščajo v Derryju v ameriški državi in sami sebe imenujejo Klub zgub. Sleherni od njih je iz tega ali onega razloga izobčenec, sleherni je tarča krajevne tolpe nasilnežev… in vsi so svoj najgloblji strah doživeli v obliki starodavnega plenilca, ki menja obliko in obraz in ki ga znajo poimenovati zgolj kot Tisto.

Že odkar Derry obstaja, je lovišče te nenavadne entitete, ki se vsakih 27 let prikaže iz kanalizacije in se naslaja nad grozo izbranega plena: mestnih otrok. Zgube se po še posebej grozljivem in izčrpljujočem poletju povežejo, kar jim pomaga, da premostijo svoje strahove in zaustavijo nov morilski pohod, ki se je začel nekega deževnega popoldneva, ko je nek fantič skušal uloviti svoj papirnati čolnič, ki ga je odneslo v jašek… naravnost v roke klovna Pennywisea.

Igrajo Bill Skarsgård, Jaeden Lieberher, Jeremy Ray Taylor, Sophia Lillis, Finn Wolfhard, Wyatt Oleff, Chosen Jacobs, Jack Dylan Grazer, Nicholas Hamilton in novinec Jackson Robert Scott. Film je po scenariju, ki so ga po Kingovem romanu priredili Chase Palmer, Cary Fukunaga in Gar Dauberman, režiral Andy Muschietti. Producenti so bili Roy Lee, Dan Lin, Seth Grahame-Smith, David Katzenberg in Barbara Muschietti, izza kamer pa so sodelovali še direktor fotografije Chung-Hoon Chung, scenograf Claude Paré, montažer Jason Ballantine in kostumografinja Janie Bryant. Glasbo je zložil Benjamin Wallfisch.

Naj gre za bavbava pod tvojo posteljo, prikazen iz teme ali pošast, ki se skriva v omari – v grozljivki Tisto lastnemu strahu ne uidete. Ključna knjižna uspešnica Stephena Kinga prvič prihaja na velika platna in priznani režiser Andy Muschietti pravi, da je »strah nekaj univerzalnega; nekaj, s čimer se lahko poistovetimo vsi. Kaj je bolj strašljivega od tistega, kar te ne le napade, temveč te napade s tistim. česar te je najbolj strah?«

Skrivnostno kratki naslov se nanaša na glavnega negativca zgodbe, starodavne entitete, ki lahko spreminja obliko in si nadene obliko tistega, česar se njegove žrtve najbolj bojijo. Iz »zimskega spanja« pride vsakih 27 let in se loti najbolj ranljivih prebivalcev mesteca Derry: otrok. A tokrat sedem mladih izobčencev, ki so se poimenovali kar Klub zgub, združi moči in se spopade s skrivnostnim bitjem, ki so mu nadeli vseobsegajoč naziv – Tisto. A entiteta sliši tudi na drugo ime – ime, ki je postalo v analih groze prava legenda: plešoči klovn Pennywise.

Roman, ki je izšel leta 1986, je nemudoma postal literarna klasika in se tisto leto prodajal v rekordni nakladi, že dobra tri desetletja zasvaja bralce. Še vedno velja za enega najboljših in najbolj vplivnih del nespornega kralja literarnega žanra grozljivk in je doslej navdihnil že več celovečernih in televizijskih projektov.

Navdihnil je tudi Muschiettija: »Kinga obožujem – ko sem odraščal, je bil moj najljubši avtor. Zato je bil Tisto moj sanjski projekt,« pravi. »Rad snemam grozljivke in strah me je vedno neznansko fasciniral. Bržkone je človek najbolj prestrašen takrat, ko kot otrok gleda svojo prvo grozljivko. Takšnega občutka ne boš imel nikoli več, zato sem si zadal skorajda pošastno nalogo, da si povrnem ta občutek. To mi pomaga ustvarjati, saj sem prepričan, da lahko druge prestrašiš zgolj s tistim, kar prestraši tebe.«

Zgodba ima še eno plast, ki je pravi Kingov zaščitni znak: lahko bi rekli, da noben drug pisatelj ne zna tako sijajno spajati neizmerne groze z izkušnjami odraščanja. – in morda nikjer tako dovršeno kot v nežni zgodbi o odraščanju v Tistem. Kot pravi producent Seth Grahame-Smith, so ustvarjalci že od vsega začetka vedeli, »da mora film odsevati različne tone romana. Dogaja se v prav določenem obdobju življenja teh mladih likov, ko zares prehajajo v mladostništvo, zato smo hoteli, da film ujame šarm teh trenutkov, a je hkrati na smrt grozljiv.«

In to grozljivost v filmu pooseblja zlohotni klovn Pennywise, ki žre otroke in do obisti pozna strah. Bill Skarsgård, ki je stopil v njegove čevlje, pravi: »Lik dobro poznam iz časa svojega odraščanja. Mislim, da hoče, da otroci verjamejo tistemu, kar vidijo, in da jih je tega groza, saj strah začini njihovo meso, preden jih požre. Kot otroku – in celo zdaj – mi je bila to najbolj grozljiva misel.«

O IGRALCIH
JAEDEN LIEBERHER (Bill Denbrough) je nedavno igral srhljivki The Book of Henry Colina Trevorrowa, pred tem smo ga videli v Midnight Special, The Confirmation in Aloha. Na velikih platnih je debitiral v St. Vincent, sicer pa je igral tudi v nagrajeni nadaljevanki Masters of Sex.

BILL SKARSGÅRD (Pennywise) trenutno snema serijo Castle Rock J.J.-a Abramsa in Stephena Kinga. Na velika platna prihaja v Assassination Nation Sama Levinsona, videli smo ga v akcijski srhljivki Atomic Blonde, Allegiant in Battlecreek ter v seriji Hemlock Grove.

FINN WOLFHARD (Richie Tozier) igra v uspešni seriji Stranger Things, debitiral pa je v kratkih filmi Aftermath in The Resurrection. Nato je na TV zaigral v serijah The 100 in Supernatural. Ima tudi lastno glasbeno skupino Calpurnia.

JACK DYLAN GRAZER (Eddie Kaspbrak) je začel na gledaliških deskah, na velikih platnih pa smo ga lahko videli v Tales of Halloween in Scales: Mermaids are Real. Na TV je igral v serijah Comedy Bang! Bang!, The Greatest Event in Television History in Me, Myself and I.
Ukvarja se tudi s pisanjem scenarijev, ki bi jih nekoč rad produciral in režiral.

SOPHIA LILLIS (Beverly Marsh) na TV zaslone kmalu pride v seriji Sharp Objects v režiji Jean-Marca Valleeja; videli smo jo v neodvisnem celovečercu 37, igrala je v kratkih filmih, med njimi v The Lipstick Stain.
Igra tudi v gledališču.

JEREMY RAY TAYLOR (Ben Hanscom) je igral v filmih Alvin and the Chipmunks: The Road Chip, Ant-Man in 42.

WYATT OLEFF (Stanley Uris) je igral v uspešnicah Guardians of the Galaxy in Guardians of the Galaxy: Vol. 2., sicer pa je začel v oglasih in nato presedlal na TV v serije, kot so Once Upon a Time, Scorpion in Suburgatory. Igral je v neodvisnem celovečercu Someone Marry Barry.

CHOSEN JACOBS (Mike Hanlon) je igral v seriji Hawaii Five-0, igra v prihajajoči seriji American Woman, na velika platna prihaja v Cops and Robbers.
Kariero je začel pri šestih kot pevec v deškem zboru, pri desetih je nastopal v muzikalih po lokalnih gledališčih, sicer pa ga glasba tako navdušuje, da že pripravlja svoj prvi kratki album.

NICHOLAS HAMILTON (Henry Bowers) je nedavno nastopil ob Idrisu Elbi in Matthewu McConaugheyju v The Dark Tower Nikolaja Arcela; ob Viggu Mortensenu je igral v Captain Fantastic, ob Nicole Kidman in Josephu Fiennesu v avstralskem Strangerland.
Nase je opozoril v nagrajenem kratkem filmu Time.

O USTVARJALCIH
ANDY MUSCHIETTI (režiser) je za svoj prvenec izbral na različnih festivalih nagrajeno grozljivko Mama po lastnem kratkem filmu; zanjo je scenarij spisal s svojo sestro Barbara Muschietti in Neilom Grossom, produciral pa ga je Guillermo del Toro.
Kariero je začel kot režiser oglasov pri legendarnem podjetju iz Buenos Airesa Cuatro Cabezas, nato se je preselil v Evropo in z Barbaro osnoval produkcijsko podjetje Toma 78, prek katere je režiral oglase za znamke, kot so Coca Cola, Mercedes in Ford ter z njimi pobral nebroj nagrad.
Že med študijem v Buenos Airesu je posnel vrsto priznanih kratkih in nagrajevanih filmov, med njimi Rosendo, Fierro Chifle in Nostalgia en la mesa 8.

CHASE PALMER (scenarij) je scenarist in režiser in je svojima nagrajenima kratkima filmoma Neo-Noir in Shock and Awe sodeloval na mnogih mednarodnih festivalih. Trenutno piše in režira psihološko srhljivko Black Lung, prireja serijo New York Timesa The Outlaw Ocean, serijo Biopunk, ki je je tudi ustvaril, in hitchcockovsko fantazijo Number Thirteen o izgubljenem prvem filmu mladega Alfreda Hitchcocka.
Prireja tudi uspešnico s seznama New York Timesa The Search for Wondla priznanega mladinskega pisatelja Tonyja Diterlizzija ter pripravlja Evolution's Captain o Charlesu Darwinu in akcijski film o državljanski vojni No Blood, No Guts, No Glory.

CARY FUKUNAGA (scenarij) je za TV režiral in izvršno produciral kriminalistično dramo True Detective, za katero je prejel emmyja, na velikih platnih pa je debitiral s kritiško opevanim Sin Nombre in nadaljeval s priredbo klasičnega romana Jane Eyre ter vojnim filmom Beasts of No Nation. Trenutno z Emmo Stone in Jonahom Hillom snema film Maniac.

GARY DAUBERMAN (scenarij) je spisal scenarij za grozljivko Annabelle o lutki, ki se je prvič pojavila v uspešni srhljivki Jamesa Wana The Conjuring. Wan je nadaljevanje, enega najbolj donosnih filmov leta 2014, produciral. Wan in Dauberman sta nedavno v kina poslala nadaljevanje, Annabelle: Creation, iz istega vesolja pa po njunem skupnem scenariju prihodnje leto prihaja še The Nun. Za TV je v serijo priredil strip Dr. Mirage.

STEPHEN KING (roman) je spisal prek 50 knjig, od katerih so prav vse postale uspešnice – med njimi Mr. Mercedes, Revival, Finders Keepers, End of Watch, Doctor Sleep in Under the Dome, po kateri so posneli uspečno serijo.
Njegov roman 11/22/63 je se je leta 2011 uvrstil med deset najboljših knjig The New York Times in je prejel nagrado za srhljivko Los Angeles Timesa.
Te dni izide roman Sleeping Beauties, ki ga je spisal skupaj s sinom Ownom. Tudi njegova soproga Tabitha je romanopiska.

Vsi sporedi predvajanj

Spletni nakup, Rezervacija Spletni nakup, Ni rezervacije Nakup le na blagajni Rezervacija ni možna

Vaše mnenje

Tukaj lahko zapišete vaš komentar.

Če želite uporabiti to funkcijo, morate biti prijavljeni.Če še niste uporabnik, se registrirajte tukaj.


Komentarji uporabnikov

Prikaži vse komentarje.

PremiumS, 28.09.2017

Grozljivka z dobro zgodbo, ni pa veliko edino jumpscare-ov

xskip, 26.09.2017

2. del...

2. del pride v kino 6. sept 2019.

petrapetra123, 19.09.2017

Tisto

Tako brez vezne grozljivke pa še ne. Se ne razlikuje veliko od starejše različice, ki je prav tako brez vezna.