Vaš najljubši kinematograf

Zaupajte nam kateri je vaš najljubši kinematograf in ob obisku na www.cineplexx.si, boste hitreje prišli do vaših priljubljenih vsebin.

Zapri

Vaš najljubši kinematograf

  • Cineplexx Celje
  • Cineplexx Koper
  • Cineplexx Kranj
  • Cineplexx Ljubljana Rudnik
  • Cineplexx Maribor
  • Cineplexx Murska Sobota
  • Cineplexx Novo mesto

Morilci cvetne lune

Ocena

ocena

ocene filmov.,

Ta film še ni bil ocenjen,
bodite prvi!

Morilci cvetne lune

Lahko najdeš volkove na tej sliki?

Naslov v izvirniku: Killers of the Flower Moon
V kinu od: 19.10.2023
Dolžina filma: 206 minut
Država / Letnik: USA/2023
Filmski žanr: Kriminalni film, Drama, Zgodovinski film
Igralci: Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Lily Gladstone, Jesse Plemons, Tantoo Cardinal, John Lithgow
Režija: Martin Scorsese
Distributer: Karantanija Cinemas d.o.o.

Tehnologija

  • Dolby Atmos
  • Digital 2D

Podroben opis

Vrnili se bomo v začetek 20. stoletja in spoznali pleme Osage, njihovo življenje in nenadno bogastvo, pa tudi izkoriščanje, kraje in umore, ki so jih doživljali s strani preračunljivcev v zgodovinski kriminalni drami z naslovom Morilci cvetne lune.

Na režiserski stolček drame, ki je posneta po resničnih dogodkih, je sedel oskarjevec Martin Scorsese, ki je skupaj z Ericom Rothom tudi napisal scenarij, ki temelji na knjižni uspešnici Davida Granna Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI.

Film je posnet po resnični zgodbi in skozi neverjetno romanco med Ernestom Burkhartom (oskarjevec Leonardo DiCaprio) in Mollie Kyle (Lily Gladstone), kot epska kriminalna saga prikazuje pravo ljubezen, ki se sreča z neizrekljivo izdajo. V filmu zaigrata tudi oskarjevec Robert De Niro in nominiranec za oskarja Jesse Plemons.

O FILMU:
Na prelomu 20. stoletja je nafta prinesla bogastvo plemenu Osage, ki je čez noč postalo eno najbogatejših ljudstev na svetu. Bogastvo teh ameriških staroselcev je takoj pritegnilo bele vsiljivce, ki so manipulirali, izsiljevali in pokradli denarja, kolikor so lahko, preden so se pričeli umori. Preiskovanje umorov pripadnikov plemena Osage (gre za enega največjih primerov množičnih umorov) je bila ena prvih preiskav umorov, ki se jih je lotil FBI.

ZANIMIVOSTI:
- Pri filmu sta režiser Martin Scorsese in igralec Leonardo DiCaprio sodelovala že šestič. Pred tem sta skupaj posnela filme Volk z Wall Streeta (2013), Zlovešči otok (2010), Dvojna igra (2006), Letalec (2004) in Newyorške tolpe (2002).
- Režiser Scorsese pa je z igralcem Robertom De Nirom skupaj posnel že deseti film. Pred Morilci cvetne lune sta skupaj posnela filme Irec (2019), The Audition (2015), Kazino (1995), Rt strahu (1991), Dobri fantje (1990), The King of Comedy (1982), Pobesneli bik (1980), New York, New York (1977), Taksist (1976) in Ulice zla (1973).
- Scorsese si je vedno želel posneti vestern in je pri snemanju tega filma uporabil svoje najljubše filme iz otroštva.
- Tako DiCaprio kot Scorsese sta takoj po prvem klicu preko Zooma z Lily Gladstone vedela, da je ona prava za vlogo Mollie, saj ima milost in perspektivo.
- Da bi oba kar najbolje upodobila svoj lik, se je igralec DiCaprio srečal s člani plemena Osage in sorodniki Ernesta Burkarta, medtem ko se je igralka Lily Gladstone, pripadnica plemena Blackfeet, prav tako poglobila v kulturo in zgodovino Osage.
- Vse vloge plemena Osage v filmu upodabljajo ameriški domorodci in ko je bilo mogoče, so like plemena Osage zaigrali igralci plemena Osage. Več kot 44 vlog v filmu upodobijo igralci plemena Osage, na stotine drugih pa so sodelovali kot igralci v ozadju.
- Filmski ustvarjalci so se odločili za snemanje v rezervatu Osage v Oklahomi, režiser Scorsese pa je v produkcijskem procesu pridobil polno sodelovanje plemena Osage.
- Štiri dneve pred začetkom produkcije so se igralska zasedba, ekipa in pripadniki plemena Osage zbrali na vrhu hriba, da so blagoslovili zemljo in naznanili začetek snemanja.
- Pandemija covida-19 je zaustavila vse dejavnosti pri filmu. V tem času je Scorsese izpopolnil zgodbo Ernesta in Mollie in predelal scenarij.

Vsi sporedi predvajanj

Spletni nakup, Rezervacija Spletni nakup, Ni rezervacije Nakup le na blagajni Rezervacija ni možna

Vaše mnenje

Tukaj lahko ocenite film.

Če želite uporabiti to funkcijo, morate biti prijavljeni.Če še niste uporabnik, se registrirajte tukaj.