Vaš najljubši kinematograf

Zaupajte nam kateri je vaš najljubši kinematograf in ob obisku na www.cineplexx.si, boste hitreje prišli do vaših priljubljenih vsebin.

Zapri

Vaš najljubši kinematograf

  • Cineplexx Celje
  • Cineplexx Koper
  • Cineplexx Kranj
  • Cineplexx Maribor
  • Cineplexx Murska Sobota
  • Cineplexx Novo mesto

Košarkar naj bo

Ocena

Ta film še ni bil ocenjen,
bodite prvi!

Košarkar naj bo

Film v največji meri sledi knjižni predlogi. Osrednji junak je nerodni Ranta (“tako velik, da bi lahko žirafam kravate zavezoval“), ki ga učitelj telovadbe Salta povabi v košarkarsko ekipo. Pri vseh šolskih in obšolskih dogodivščinah ga spremlja in spodbuja duhoviti prijatelj Smodlak. Rantina nova pot je polna težav in presenečenj, veselja in razočaranj, prijateljstva in ljubezni. Iz lene nerode počasi postane vztrajen športnik, zvest prijatelj in privlačen fant. Pot mladostne razigranosti film prikazuje s humorjem, naklonjenostjo in razumevanjem težav in napak najstnikov, ki jih imajo pri svojem odraščanju.

Naslov v izvirniku: Košarkar naj bo
V kinu od: 14.09.2017
Dolžina filma: 83 minut
Država / Letnik: SVN/2017
Filmski žanr: Film po knjižni predlogi
Igralci: Gojmir Lešnjak - Gojc, Marko Miladinovič, Lado Bizovičar
Režija: Boris Petkovič
Distributer: Fivia d.o.o.

Tehnologija

  • Digital 2D

Podroben opis

VLOGE
Ranta... KLEMEN KOSTREVC
Smodlak... MATIJA BRODNIK
Metka... GAJA FILAČ
učitelj... GOJMIR LEŠNJAK GOJC
trener 1... MARKO MILADINOVIČ
trener 2... LADO BIZOVIČAR
oče... MATJAŽ JAVŠNIK
mama... ANA MARIA MITIČ

USTVARJALCI FILMA
režija... BORIS PETKOVIČ
scenarij... PRIMOŽ SUHODOLČAN
avtor literarne predloge... PRIMOŽ SUHODOLČAN
producent... FRENK CELARC
direktor filma... ZORAN LESKOVŠEK
produkcija... GUSTAV FILM
koprodukcija... RTV SLOVENIJA
sofinanciral... SFC, VIBA FILM
koproducenti... MB GRIP, STUDIO RITEM, UNICASTING, PECL
skladatelj... NINO DE GLERIA
scenograf... JANEZ PROHINAR
zvok... BORUT BERDEN
kostumi... TINA BONČA
montaža... JELENA MAKSIMOVIĆ
maska... EVA URŠIČ
fotografija... MITJA LIČEN, ZFS

O FILMU
Generacije otrok in mladih (in zdaj tudi že staršev) so zrasle in še rastejo z junaki velike uspešnice Primoža Suhodolčana Košarkar naj bo. Zdaj bodo končno zaživeli tudi na filmskem platnu!

Košarkar naj bo je zgodba o lenem, nerodnem, vedno lačnem in neskončno visokem Ranti (tako velik, da bi lahko žirafam kravate zavezoval), ki se mu življenje postavi na glavo, ko ga nekega dne učitelj telovadbe Salta povabi v košarkarsko ekipo. S tem se za Ranto začne razburljiva pot, pri vseh šolskih in obšolskih dogodivščinah pa ga spremlja in spodbuja duhoviti prijatelj/menedžer Smodlak. Iz lene nerode počasi zrase zagrizen športnik, zvest prijatelj in privlačen fant. Pot velike spremembe otroka v mladostnika film prikazuje z razigranostjo, humorjem in naklonjenostjo ter predstavlja pozitiven pristop k otroškemu razmišljanju in ponuja upanje za vsakega učenca, da lahko s prizadevanjem uspe tako v šoli kot drugje.

Suhodolčanovo razigranost in humor so odlično upodobili mladi igralci Klemen Kostrevc (Ranta), Matija Brodnik (Smodlak) in Gaja Filač (Metka), v odraslih vlogah pa jih imenitno spremljajo Marko Miladinović (Salta), Gojmir Lešnjak Gojc (Tundra), Lado Bizovičar (Tini Trska) ter zaskrbljena starša Ana Maria Mitić in Matjaž Javšnik. Svež in privlačen, čudovitih barv, zabava za otroke in odrasle, ki se gleda na podoben način kot se bere knjiga - tako pravijo prvi odzivi.

»Vsak začetek je lahek, razen če ni težek.«

PRIMOŽ SUHODOLČAN O ZGODBI…
»Ko sem začel ustvarjati zgodbo o Ranti, je bila moja velika želja, da iz nje nastane tudi film. Knjigo sem pisal tudi z mislijo na scenarij. Sam sem zrasel ob filmih in še posebej ob stripu. Vstajal in pisal sem zjutraj, takrat ko se je prebujal dan in ko sonca še ni bilo videti. Še prej sem bil pokonci kot poštar, ki je prinesel časopis. Včasih so rekli: čista glava naj bi prinesla dober zapis. Mogoče pa res. Neizmerno sem vesel, da nam je skupaj z ekipo končno uspelo!«

…TER O KNJIGI IN FILMU
»Vloga pisateljev in scenaristov je, da podamo zgodbo. Še posebej zahtevno je, kadar se v teh zgodbah želijo poiskati tudi mladi. V zgodbi, kjer lahko najdejo sebe in začutijo nekaj posebnega. Pri knjigi Košarkar naj bo! je zanimivo, da je zgodba nastala pred … ufff… kar nekaj leti – pa vendar po resničnih junakih. In kar je še najbolje; še danes deluje. Zame je bila vedno najpomembnejša zgodba. Tista, ki povabi in pritegne bralca. Zgodba, ki ni od danes do jutri, ampak je lahko vedno tukaj in zdaj. Vsekakor sem navdušen, da bo zdaj tudi filmska.«

PRIMOŽ SUHODOLČAN O USTVARJANJU
»Ker imam še veliko stvari v načrtu, upam, da mi idej še dolgo ne bo zmanjkalo. Takole je: če želimo gojiti ustvarjalni naboj, ne smemo nehati biti radovedni in imeti želje po spoznavanju. Vedno nas mora zanimati, kaj je za naslednjim bregom.«

REŽISER BORIS PETKOVIČ
»Fantazijski svet Primoža Suhodolčana, v njegovi knjigi Košarkar naj bo, je ponujal obilico izzivov pri njegovi adaptaciji v filmsko formo. Obenem je bila prisotna tudi velikanska odgovornost, saj so ob tej knjigi odraščale generacije in generacije otrok. Zato smo v celotni filmski ekipi in igralski zasedbi odvrgli predsodke in vstopili v nadrealni svet, v katerem kraljuje otroška domišljija in v katerem naši junaki skozi dogodivščine odkrivajo tegobe in radosti mladih let. Le brez strahu, ne glede na vašo starost, v ta svet lahko vstopite tudi vi.«

RANTA
Klemen Kostrevc, rojen 1999. Obiskuje Srednjo medijsko in grafično šolo Ljubljana in igra za Košarkaški klub Ljubljana. Košarkar naj bo je njegov prvi film.

METKA
Gaja Filač, rojena 1998 v Postojni, končuje 4. Letnik gimnazije Poljane. Igrala je v celovečernem mladinskem filmu Rdeča raketa (2015) in sodelovala pri snemanju kratkih filmov kot so Dva Ena, Kresnik: Drgetanje in Kresnik: Prebujanje. V BBC seriji z naslovom Love, Lies and Records je s Katarino Čas odigrala stalno stransko vlogo. Svoj prosti čas posveča igri in športu.

SMODLAK
Matija David Brodnik, rojen 2001, je nastopal v filmu Pojdi z mano (2016), trenutno pa igra v seriji Dragi sosedje. Hodi na srednjo vzgojiteljsko šolo in gimnazijo Ljubljana, kjer obiskuje dramsko gledališko smer.

KLEMEN KOSTREVC
»Proces ustvarjanja filma dojemam kot veliko knjigo, ki jo pišemo skupaj s člani ekipe. Začetki so nerodni, razumevanje lika včasih težavno, ampak s časom ti vse priraste k srcu – vloga, soigralci, ekipa, vstajanje ob zgodnjih jutranjih urah, dolgi snemalni dnevi, čas preživet v maski... S Klemnom in Matijo smo v času snemanja vzpostavili »bratsko navezo« in se super zaštekali. Zvečer sem šla spat z nasmehom na obrazu in ko je zjutraj zazvonila budilka, sem z veseljem skočila iz postelje že ob 5ih zjutraj. Prosti dnevi so bili naenkrat prazni in dolgočasni. In želela sem si, da se snemanje ne bi nikoli končalo.«

GAJA FILAČ
»Snemanje filma Košarkar naj bo, je bila prava pustolovščina. S filmsko ekipo smo se super ujeli, režiser nas je odlično vodil skozi celoten proces. Bilo je zabavno, vsak dan na setu je bil nekaj posebnega. To je bila zame prva vloga v filmu, lik glavnega igralca sem odigral tako, da sem ga dejansko živel - Ranta sem pravzaprav jaz!«

Vsi sporedi predvajanj

Spletni nakup, Rezervacija Spletni nakup, Ni rezervacije Nakup le na blagajni Rezervacija ni možna

Vaše mnenje

Tukaj lahko zapišete vaš komentar.

Če želite uporabiti to funkcijo, morate biti prijavljeni.Če še niste uporabnik, se registrirajte tukaj.


Komentarji uporabnikov

Cityslick, 17.12.2017

Film je simpaticen, pozitiven...

mihaster, 05.11.2017

Dolgočasen film

Zelo dolgočasen film. Raje bi videl, da bi ostal samo knjiga. Na trenutke se vidi, da je film zaigran, saj igralci pretiravajo s čustvi. Ne priporočam.

, 15.09.2017

Toplo priporočam

Presenetljivo lep gledljiv simpatičen film. Bravo naši!