Vaš najljubši kinematograf

Zaupajte nam kateri je vaš najljubši kinematograf in ob obisku na www.cineplexx.si, boste hitreje prišli do vaših priljubljenih vsebin.

Zapri

Vaš najljubši kinematograf

  • Cineplexx Celje
  • Cineplexx Koper
  • Cineplexx Kranj
  • Cineplexx Ljubljana Rudnik
  • Cineplexx Maribor
  • Cineplexx Murska Sobota
  • Cineplexx Novo mesto

Bilo je nekoč v Srbiji

Ocena

ocena

ocene filmov.,

Ta film še ni bil ocenjen,
bodite prvi!

Bilo je nekoč v Srbiji

Bilo je nekoč …naj bo spet.

Naslov v izvirniku: Bilo jednom u Srbiji
V kinu od: 09.06.2022
Dolžina filma: 135 minut
Država / Letnik: SRB/2022
Filmski žanr: Drama, Komedija
Igralci: Viktor Savić, Nemanja Oliverić, Teodora Ristovski, Sloboda Mićalović, Radovan Vujović, Zoran Cvijanović, Predrag Miki Manojlović, Ivan Bekjarev
Režija: Petar Ristovski

Tehnologija

  • Digital 2D

Podroben opis

Leskovška drama v treh dejanjih združuje pravljico z zgodovino.

Zgodilo se je, ampak zares, v Srbiji, na začetku 20. Stoletja …

Kako je malomeščanska “kasaba” postala “mali Manchester” (scenografinja Ana Milošević) in je orientalsko nošo zamenjala dunajska in pariška moda (kostumografinja Dragica Laušević), je mogoče videti v filmu Bilo je nekoč v Srbiji.

Film je bil posnet na pristnih lokacijah (direktor fotografije Dalibor Tonković, izvršni producent Miroslav Mogorović) in v melodičnem leskovškem narečju. To ni le film o mestu, ki je znan po žaru, posebnem narečju, melodičnem govoru, ki je pravi zaklad, "paprikarenju", pa po tkaninah, milu, zdravilih, kozmetiki tistega časa in končno po posebnem duhu, ki je še vedno gorivo za brezčasno tovarno smeha. To je spomin na slavne družine, katerih podjetnost je bila navdih za film že pred stoletjem.

Večina dobrih filmov se ponaša z lepo ljubezensko zgodbo, v našem pa sta celo dve. Med prvo svetovno vojno in po njej so dva Leskovčana in dve Leskovčanki – Cona (Viktor Savić) in Dine (Nemanja Oliverić) ter Zorka (Teodora Ristovski) in Ružica (Sloboda Boba Mićalović) – zaznamovale različne usode. Dina so zavezniki odpeljali v Pariz, v katerem je izkusil vse lepote življenja in luči velemesta. Zone je po poškodbah in amneziji pristal v Manchestru, takratni prestolnici industrijskega razvoja, in tam spoznal, da je mogoče uspeti le s težaškim delom v tovarni, polni črnega dima. Omamljena od zmage v vojni in nepovratno okužena z »duhom svobode in napredka«, ki sta ga čutila v »širnem svetu« sta se mladeniča vrnila, da bi razsvetlila prihodnost svojega propadajočega okolja.

Dine v svoj mali, zdaj neobstoječi kino, Cone pa k svoji zaročenki Zorki, ki je po petih letih čakanja nejevoljno privolila, da jo oče poroči z vojnim liferantom Acimom Prokićem (Radovan Vujović). Cone bo poskušal obuditi svojo staro ljubezen, Dine pa bo našel novo. In tako se v vseh pogledih začne boj med "starim" in "novim". Velika dejanja zahtevajo le malo prave ljubezni, pa tudi malo pomoči in modrosti šefa Mite (Miodrag Miki Manojlović).

V filmu igrajo še: Zoran Cvijanović, Dragan Petrović Pele, Mira Banjac, Ivan Bekjarev, Dragan Boža Marjanović, Andrija Stoilković ...

To je priložnost, da pred pozabo rešimo "velike Leskovčane" iz številnih družin, ki so postavili temelje leskovškega čudeža. Vsi ti resnični junaki so bili navdih za ustvarjanje junakov in zgodb tega izjemnega filma (scenaristi Đorđe Milosavljević, Vladimir Andrič, Zvonimir Šimunec, soscenaristi Petar Ristovski in Majda Šimunec).

Bilo je nekoč …naj bo spet.

Vsi sporedi predvajanj

Spletni nakup, Rezervacija Spletni nakup, Ni rezervacije Nakup le na blagajni Rezervacija ni možna

Vaše mnenje

Tukaj lahko ocenite film.

Če želite uporabiti to funkcijo, morate biti prijavljeni.Če še niste uporabnik, se registrirajte tukaj.