Vaš najljubši kinematograf

Zaupajte nam kateri je vaš najljubši kinematograf in ob obisku na www.cineplexx.si, boste hitreje prišli do vaših priljubljenih vsebin.

Zapri

Vaš najljubši kinematograf

  • Cineplexx Celje
  • Cineplexx Koper
  • Cineplexx Kranj
  • Cineplexx Ljubljana Rudnik
  • Cineplexx Maribor
  • Cineplexx Murska Sobota
  • Cineplexx Novo mesto

Ameriške prevare

Ocena

ocena

ocene filmov.,

Ta film še ni bil ocenjen,
bodite prvi!

Ameriške prevare

V novem filmu Davida O. Russella "Ameriške prevare" se je zbrala izvrstna zvezdniška igralska zasedba. Tu so dobitniki prestižne nagrade oskar Christian Bale, Jennifer Lawrence in Robert De Niro ter nominiranci za oskarja Amy Adams, Bradley Cooper in Jeremy Renner! Ob stranskih vlogah Michaela Peñe, Alessandra Nivole, Louisa C. K.-ja in Elisabeth Rohm bo film nedvomno nova kino uspešnica in eden glavnih favoritov v naslednji sezoni filmskih nagrad.

Naslov v izvirniku: American Hustle
V kinu od: 23.01.2014
Dolžina filma: 129 minut
Država / Letnik: USA/2013
Filmski žanr: Triler, Drama
Igralci: Christian Bale, Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Amy Adams
Režija: David O. Russell
Distributer: Continental Film d.o.o.

Tehnologija

  • Digital 2D

Podroben opis

Dogajanje izmišljenega filma je postavljeno v zapeljivi svet enega najbolj izjemnih škandalov sedemdesetih. Ameriške prevare pripovedujejo zgodbo o sijajnem prevarantu Irvingu (Christian Bale), ki je s prav tako pretkano in zapeljivo partnerko Sydney Prosser (Amy Adams) prisiljen sodelovati z divjim agnetom FBI Richiejem DiMasom (Bradley Cooper).

DiMaso ju potisne v svet vplivnežev in mafijcev Jerseyja, ki je hkrati nevaren in očarljiv. Jeremy Renner je Carmine Polito, strastni, nepredvidljivi politik, ujet med prevarantoma in zveznimi agenti. Irvingova neuravnovešena žena Rosalyn (Jennifer Lawrence) morda lahko z eno potezo povzroči, da se bo ves ta svet sesul.

Tako kot prejšnja filma Davida O. Russella, tudi Ameriške prevare kljubujejo žanru in pripovedujejo zgodbo o ljubezni, preporodu in preživetju. Režiserja Davida O. Russella se najbolj spomnimo po njegovih zadnjih dveh mojstrovinah, Borec iz leta 2010 in Za dežjem posije sonce iz leta 2012. Pod njegovo režijsko taktirko so štirje igralci, ki nastopajo v filmu Ameriške prevare, že prejeli nominacijo za oskarja (Bale, Lawrence, Adams in Cooper). Nedvomno bo tudi film Ameriške prevare postal nov dragulj v opusu izjemnega režiserja, ki se v svojih filmih rad poigra z žanri ter se opira na prvinska čustva in vprašanja o življenju in smrti.

“Zamisel o prevarah preveva vse vidike filma," dodaja producent Charles Roven. “Koga Irving in Sydney slepita - možakarja, od katerega vzameta denar, ali sebe, ko se prepričujeta, da ni nič narobe z njunim početjem? Koga slepimo, ko smo z nekom - smo z njim, ker ga občudujemo, ali zato, ker jih potrebujemo?"

“Velik del filma pripoveduje o različnih načinih, kako varamo sebe in druge," dodaja producent Richard Suckle. “Ko obtičite v službi, ki jo sovražite, ali v zapletenem razmerju, se prepričujete, da je vse v redu, da se bo vse dobro izteklo. Vsi moramo najti načine, da se prebijemo, ker je to vse, kar zmoremo. In to počnejo tudi liki v filmu.”

Zamisel za Ameriške prevare je dobil scenarist Eric Warren Singer, ki je Rovenu in Sucklu predlagal, da bi posneli zgodbo o Abscamu. Ko sta Roven in Suckle projekt predstavila Russellu, je ta predlagal, da bi scenarij zavil v novo smer, da bi se oddaljil od norosti in pretresov škandala, in črpal iz osebnih spominov, občutij in lastne domišljije. Tako je nastala izmišljena, na likih temelječa zgodba. “Moj oče je bil v šestdesetih in sedemdesetih poslovnež. Bil je zelo podoben liku očeta, ki ga igra Christian Bale, pedanten in izjemno pošten, in videl sem, kako ga pri poslih izkoriščajo. Prijazni fantje nastradajo. To je imelo velik vpliv na naš dom in posledično sem razumel tako lik Christiana Bala, ki je občudoval poštenega očeta, kot tudi plat, ki ne bo dovolila, da bi ga doletela enaka usoda."
Če pod vse potegne črto, je po Russellovem mnenju režiserjeva naloga, da gledalci vzljubijo like, navkljub njihovim grehom. “Upam, da bo občinstvo uživalo, ko bodo preživljalo čas z liki," pravi Russell. “Bolj kot vse drugo si želim, da bi se zaljubili vanje. Najlepši poklon, ki ga lahko dobim, je, da ljudje ob odhodu iz kina rečejo: Zares sem imel rad te ljudi - nisem jih hotel zapustiti."

ŠKANDAL ABSCAM: Resnični škandal Abscam se je začel kot skrivna operacija FBI. Zaskrbljena zaradi kriminala belih ovratnikov - in nazadnje zaradi politične korupcije -sta agenta FBI John Good in Anthony Amoroso sodelovala s prevarantom Melom Weinbergom. Operacijo so zasnovali skupaj, Weinberg in FBI so ustvarili lažno podjetje, ki ga je vodil lažni arabski šejk, z namenom, da bi ponujal podkupnine uradnikom v zameno za politične usluge. "Hitro smo se prepričali v Melove sposobnosti," pravi Good. “Resnično se jim je posvetil. Sploh mu ne bi rekel špicelj, saj je njegova naloga obsegala veliko več kot le obveščanje agentov. Sodeloval je pri skrivni operaciji. Bil je prevarant, a dobrega srca, imel je integriteto - in bil je predan legitimni operaciji, tako da je dosegel nekaj na pravi strani zakona."
Weinberg je postal glavna priča FBI-jevih primerov proti šestim kongresnikom in enemu senatorju, ki so jih zaradi škandala obsodili zaradi različnih stvari. Poleg tega so obsodili tudi druge lokalne vladne predstavnike, med drugim župana Camdena v New Jerseyju.

O IGRALCIH:
CHRISTIAN BALE (Irving Rosenfeld) je posnel filme Imperij sonca, Henrik V, Portret dame, Batman: na začetku, 3:10 za Yumo, Žametne noči, Ameriški psiho, Vitez teme, Vzpon viteza teme, Državni sovražniki, Bob Dylan: 7 obrazov, The Secret Agent, Metroland, All the Little Animals, Laurel Canyon, The Machinist, The New World, The Prestige, Harsh Times, Rescue Dawn,The Fighter, Flowers of War ter druge.
BRADLEY COOPER (Richie DiMaso / izvršni producent) je posnel filme Prekrokana noč1-2-3, The Place Beyond the Pines, Po dežju posije sonce (nominacija za oskarja), Reci da, Lovci na družice, Vse o Stevu, A ekipa, Mu pač ni do tebe, New York, I Love You, Wet Hot American Summer, The Words.
Na televiziji je nastopil v serijah Pod nožem lepote, Kitchen Confidential, Alias, Zakon in red: enota za posebne primere, Jack & Bobby, Touching Evil, Trial by Jury.
AMY ADAMS (Sydney Prosser) je bila štirikrat nominirana za oskarja. Posnela je filme Jekleni mož, Her, Adams Big Eyes, The Master, The Fighter, Julie in Julia, Dvom, Začaana, Noč v muzeju 2, Ujemi me, če me lahko, Wilsonova vojna, Junebug, Muppetki, Trouble with the Curve, On The Road; Miss Pettigrew Lives for a Day.
JENNIFER LAWRENCE (Rosalyn Rosenfeld) je dobila oskarja za nastop v filmu Po dežju posije sonce. Posnela je še filme Igre lakote 1 in 2 (Arena smrti in Kruto maščevanje), Možje X: prvi razred, Like Crazy, The Beaver, Winter’s Bone (nominacija za oskarja), The Burning Plain, Poker House Relativity's House at the End of the Street. Na televiziji je nastopila v The Bill Engvall Show.

O REŽISERJU:
DAVID O. RUSSELL je bil trikrat nominiran za oskarja. Njegov zadnji film je bil Po dežju posije sonce, ki ga je režiral in zanj napisal scenarij. Zanj je dobil osem nominacij za oskarja, med drugim za najboljšo režijo, film in prirejeni scenarij. Pred tem je režiral The Fighter (2010), ki je dobil sedem oskarjevskih nominacij. Christian Bale je za stransko vlogo v njem dobil oskarja. Posnel je še filme I Heart Huckabees (2004), Trije kralji (1999), Flirting with Disaster (1996) in Spanking the Monkey (1994).

Vsi sporedi predvajanj

Spletni nakup, Rezervacija Spletni nakup, Ni rezervacije Nakup le na blagajni Rezervacija ni možna

Vaše mnenje

Tukaj lahko ocenite film.

Če želite uporabiti to funkcijo, morate biti prijavljeni.Če še niste uporabnik, se registrirajte tukaj.