Vaš najljubši kinematograf

Zaupajte nam kateri je vaš najljubši kinematograf in ob obisku na www.cineplexx.si, boste hitreje prišli do vaših priljubljenih vsebin.

Zapri

Vaš najljubši kinematograf

  • Cineplexx Celje
  • Cineplexx Koper
  • Cineplexx Kranj
  • Cineplexx Ljubljana Rudnik
  • Cineplexx Maribor
  • Cineplexx Murska Sobota
  • Cineplexx Novo mesto

Indiana Jones in artefakt usode

Ocena

ocena

ocene filmov.,

Ta film še ni bil ocenjen,
bodite prvi!

Indiana Jones in artefakt usode

Naslov v izvirniku: Indiana Jones and the Dial of Destiny
V kinu od: 29.06.2023
Dolžina filma: 154 minut
Država / Letnik: USA/2023
Filmski žanr: Akcijski film, Pustolovski film
Igralci: Harrison Ford, Phoebe Waller-Bridge, Mads Mikkelsen, Antonio Banderas, Boyd Holbrook
Režija: James Mangold
Distributer: Blitz film & video distribution d.o.o.

Tehnologija

  • Digital 2D
  • Dolby Atmos

Podroben opis

Od priznanega scenarista in režiserja Jamesa Mangolda prihaja zadnje poglavje sage o enem največjih filmskih junakov. Film Indiana Jones in artefakt usode še zadnjič spremlja nominiranca za oskarja, Harrisona Forda, v svoji legendarni vlogi arheologa z bičem in obeta razburljivo pustolovščino.

Piše se leto 1969 in Indiana Jones je pripravljen obupati. Več kot desetletje je poučeval arheologijo na kolidžu Hunter v New Yorku in je tik pred upokojitvijo v svojem skromnem stanovanju, v katerem trenutno živi sam. Stvari se hitro spremenijo, ko ga nenapovedano obišče njegova odtujena krščenka Helena Shaw, ki išče redek artefakt, ki mu ga je dal njen oče – gre za zloglasno napravo, ki naj bi imela moč izslediti časovne razpoke. Uspešna prevarantka Helena ukrade artefakt in hitro zapusti državo, da bi ga prodala najboljšemu ponudniku. Ker Indy nima izbire, pobriše prah s svojega znamenitega klobuka in usnjene jakne za še eno, tokrat zadnjo vožnjo.

Poleg Harrisona Forda bomo v filmu videli Phoebe Waller-Bridge, Antonia Banderasa, Karen Allen, Johna Rhysa-Daviesa, Shaunette Renée Wilson, Thomasa Kretschmanna, Tobya Jonesa, Boyda Holbrooka, Oliviera Richtersa, Ethanna Isidora in Madsa Mikkelsena.

Ni dvoma, da Indiana Jones ostaja en najbolj priljubljenih filmskih likov: Ameriški filmski inštitut je pustolovca označil za drugega največjega filmskega heroja vseh časov.

Harrison Ford je svojo prvo vlogo Indiane Jonesa odigral, ko mu je bilo 38 let, zadnjo pa sedaj, ko šteje 80 let.

Navdih za artefakt, ki je osrednji element filma, Arhimedov mehanizem, je bil resnični artefakt – mehanizem, ki so ga uporabljali antični grki za izračun in prikaz informacij astronomskih pojavov. Opisan je kot najstarejši znani primer analognega računalnika.

Lokacije snemanja filma Indiana Jones in artefakt usode so bile v Maroku, na Siciliji, Škotskem in Angliji, poleg tega pa tudi v studiu “Pinewood Studios”, ki se nahaja malo izven centra Londona.

Mangold je k sodelovanju povabil izjemno ekipo, ki so jo med drugim sestavljali scenograf Adam Stockhausen, director fotografije Phedon Papamichael, kostumografinjo Joanno Johnston, nadzornika posebnih efektov, Alistaira Williamsa in nadzornika vizualnih efektov, Andrewja Whitehursta.

Skupaj so tako razvili osupljive vizualne podobe filma in njegove neverjetne akcijske prizore, vključno z največjimi scenografskimi elementi: prizor z vlakom iz leta 1944, pregon s konji skozi parado, ki vodi v newyorško podzemno železnico, divji pregon s tuk tuki po ulicah Tangerja, napetosti poln potop v Grčiji in spektakularno odločilno sekvenco.

Harrison Ford (Indiana Jones) je igral v nekaterih izmed najbolj uspešnih in priznanih filmov v zgodovini kinematografije, vključno z znamenitimi Vojnami zvezd in franšizo Indiana Jones in kar v osmih filmih, nominiranih za oskarja za najboljši film.

Ford je prejel številne nominacije za najboljšega igralca, vključno z nominacijo za oskarja, nominacijo za zlati globus in nominacijo za nagrado BAFTA.

Vse prejšnje filme Indiana Jones je režiral Steven Spielberg, tokrat pa je režijsko taktirko prepustil Jamesu Mangoldu. Sam se je podpisal kot izvršni producent, prav tako pa tudi legendarni George Lucas.

Vsi sporedi predvajanj

Spletni nakup, Rezervacija Spletni nakup, Ni rezervacije Nakup le na blagajni Rezervacija ni možna

Vaše mnenje

Tukaj lahko ocenite film.

Če želite uporabiti to funkcijo, morate biti prijavljeni.Če še niste uporabnik, se registrirajte tukaj.