Vaš najljubši kinematograf

Zaupajte nam kateri je vaš najljubši kinematograf in ob obisku na www.cineplexx.si, boste hitreje prišli do vaših priljubljenih vsebin.

Zapri

Vaš najljubši kinematograf

  • Cineplexx Celje
  • Cineplexx Koper
  • Cineplexx Kranj
  • Cineplexx Maribor
  • Cineplexx Murska Sobota

12 pogumnih

Ocena

ocena

ocene filmov.,

Ta film še ni bil ocenjen,
bodite prvi!

12 pogumnih

Film je posnet po resničnem dogodku in po knjigi Douga Stantona (Horse Soldiers) ter opisuje dogodke, ki so sledili po napadu 11. septembra 2011, ko je Cia sprožila tajno akcijo v Afganistanu. Gre za resnično zgodbo o enoti Ciinih agentov in pripadnikov posebnih enot ameriške vojske, ki so se spopadli s Talibani v Afganistanu. Uspeli so poraziti talibanske nasprotnike in končno osvoboditi drugo največje afganistansko mesto, kar je bilo ključno za osvoboditev regije iz pesti Talibanov.

Naslov v izvirniku: 12 Strong
V kinu od: 08.02.2018
Dolžina filma: 130 minut
Država / Letnik: USA/2018
Filmski žanr: Akcijski film, Drama, Zgodovinski film
Igralci: Chris Hemsworth, Elsa Pataky, Taylor Sheridan
Režija: Nicolai Fuglsig
Distributer: Blitz film & video distribution d.o.o.

Tehnologija

  • Digital 2D

Podroben opis

IGRAJO: Chris Hemsworth, William Fichtner, Elsa Pataky, Taylor Sheridan, Michael Shannon, Michael Peña, Rob Riggle in drugi

O FILMU
Sleherni odrasli Američan natanko ve, kje je bil in kaj je počel tistega usodnega jutra 11. septembra 2001. A do nedavnega je zgolj peščica vedela za izjemne dogodke, ki so se odvili takoj po grozljivem napadu. Medtem ko je Amerika šele začela dojemati, kaj se je sploh zgodilo, se je dvanajst pogumnih pripadnikov Specialnih sil ameriške kopenske vojske – znanih tudi kot »Zelene baretke« – poslovilo od svojih najbližjih in se od doma odpravilo na nevarnosti polno tajno nalogo v Afganistanu. Teh »12 pogumnih« je bilo izbranih, da zadajo prvi udarec v odgovoru Amerike na strahoviti teroristični napad. Niso dobili ukaza za to. Prostovoljno so se javili.

Chris Hemsworth (Thor) in oskarjevi nominiranec Michael Shannon (Nočne ptice, Oblika vode) igrata v presunljivi vojni drami o tajnem vdoru na afganistansko ozemlje pod oblastno talibanov; naposled obelodanjena zgodba o dvanajstih ameriških vojakih, ki so jih poslali tja le nekaj dni po strašnih dogodkih 11. septembra, spremlja elitno enoto Specialnih sil ameriške vojske pod vodstvom stotnika Mitcha Nelsona (Hemsworth), ki so jo izbrali, da prva odgovori na nezaslišani napad na ameriškem ozemlju. Znajdejo se na zakotnem, divjem predelu na severu Afganistana, kjer morajo prepričati generala Abdula Rashida Dostuma (Navid Negahban), da se jim pridruži v boju proti skupnemu sovražniku – talibanom in njihovim zaveznikom iz Al Kaide.

Ne le, da morajo preseči medsebojno nezaupanje in prebroditi neznanske kulturne razlike; Američani, vajeni najsodobnejše bojne tehnologije, se morajo prilagoditi njim povsem nedomačim taktikam afganistanskih vojakov na konjih. Čeprav se med njimi splete nekoliko lagodna vez in se poraja medsebojno spoštovanje, imajo novopečeni zavezniki malo možnosti za uspeh: neizprosni sovražnik jih prekaša tako po številu kot po orožju, pri tem pa ne jemlje ujetnikov.

»Ti pripadniki Zelenih baretk v Afganistan niso prišli kot okupatorji,« pravi Chris Hemsworth, ki igra poveljnika enote Specialnih sil Mitcha Nelsona. »Prišli so, da pomagajo afganistanskemu narodu, ki se je že borilo za svobodo. Brez kaj prida predhodnih podatkov s strani vohunskih služb so si morali tam prislužiti zaupanje Dostuma in njegovih mož, sicer ne bi nikoli zmogli izpolniti svoje naloge. Pri tej zgodbi mi je všeč to, da pokaže, kako so se Američani z Afganistanci ob boku družno zoperstavili skupnemu sovražniku.«

Jerry Bruckheimer dodaja, da je bila to naloga »brez primere« še iz enega razloga: čeprav je šlo za najbolje izurjene vojake katere koli veje vojske, teh dvanajst Zelenih baretk ni bilo pripravljenih na edinstveni izziv, na katerega so naleteli – v izdajalsko strmem goratem ozemlju severnega Afganistana so morali vsi prevozni načini sodobnega vojskovanja dati prednost nečemu bolj prvinskemu. »Edina pot skozi gorske prelaze je tam na mulah ali konjih, zato so se morali ameriški vojaki prilagoditi,« pravi producent. »In le eden izmed njih je bil izkušen jezdec; ostali so se morali naučiti na licu mesta.«

Tako so se Američani prvič v 60 letih »v borbo podali na konjih,« povzame režiser Nicolai Fuglsig. »Le da so tokrat jezdili proti metalcem raket in tankom. To, da se je domov vrnil živ sleherni od njih, je kratko malo čudež.«

Ob Hemsworthu in Shannonu dvanajsterico upodabljajo še Michael Peña (Marsovec, The Martian, Ant-Man), Trevante Rhodes (Mesečina), Geoff Stults (Samo za pogumne), Thad Luckinbill (Samo za pogumne), Austin Stowell (Most vohunov), Ben O'Toole (Greben rešenih), Austin Hébert (Jack Reacher: Nikoli se ne vrni), Kenneth Miller (Whiskey Tango Foxtrot), Kenny Sheard (13 ur: Tajni vojaki Bengazija) in Jack Kesy (serija Vampirski sev). Igrajo še Navid Negahban (Ostrostrelec, serija Domovina), Elsa Pataky (franšiza Hitri in drzni), William Fichtner (Sestreljeni črni jastreb, Armageddon) in Rob Riggle (Prekrokana noč).

Na več ustvarjalnih področjih nagrajeni Fuglsig je režiral po scenariju oskarjevih nagrajencev Teda Tallyja (Ko jagenjčki obmolknejo) in Petra Craiga (Igre lakote: Upor 1 in 2), ki sta se naslanjala na kritiško priznano knjigo Horse Soldiers Douga Stantona. Poleg Bruckheimerja (franšiza Pirati s Karibov, Sestreljeni črni jastreb) so producirali Molly Smith ter Trent in Thad Luckinbill (Dežela La La, Sicario).

Vsi sporedi predvajanj

Spletni nakup, Rezervacija Spletni nakup, Ni rezervacije Nakup le na blagajni Rezervacija ni možna

Vaše mnenje

Tukaj lahko ocenite film.

Če želite uporabiti to funkcijo, morate biti prijavljeni.Če še niste uporabnik, se registrirajte tukaj.