Vaš najljubši kinematograf

Zaupajte nam kateri je vaš najljubši kinematograf in ob obisku na www.cineplexx.si, boste hitreje prišli do vaših priljubljenih vsebin.

Zapri

Vaš najljubši kinematograf

  • Cineplexx Celje
  • Cineplexx Koper
  • Cineplexx Kranj
  • Cineplexx Maribor
  • Cineplexx Murska Sobota
  • Cineplexx Novo mesto
Balet Marco Spada

Marco Spada

30.3. 2014, BOLŠOJ TEATER, MOSKVA

- HD prenos v živo ob 17.uri
- bogata scenografija
- 5 baletnih prvakov Bolšoja
- delo francoskega koreografa Pierra Lacotta
- Cineplexx Novo mesto, Celje, Koper, Kranj

15€ na vstopnico
Predstava traja 2h 50min in vključuje en odmor.

Izbran dogodek je potekel.

Marco Spada ali Razbojnikova hči v živo iz Bolšoja

Razbojnik Marko Spada veselo ropa po okoliških krajih, tik pod nosom tamkajšnjega oblastnika Guvernerja. Skrbno skriva svojo pravo identiteto in na njegovem dvorcu pod krinko vzgaja svojo hči Angelo. Mladenka ne ve za očetove ilegalne aktivnosti in skrivno identiteto, saj jo tarejo hude ljubezenske težave. Zaljubljena je namreč v princa Frederika, ki je že zaročen in zato nedosegljiv.

Komična opera Marco Spada skladatelja Daniela Françoisa Esprita Auberja je krstno izvedbo doživela leta 1852 v Parizu in požela veliko uspeha. Francoski koreograf Pierre Lacotte je zgodbo pretvoril v balet. Njegova premiera leta 1981 v operni hiši v Rimu je doživela izjemen uspeh, saj je v naslovni vlogi nastopil enkraten, legendarni Rudolf Nurejev. Sicer redko izvajano delo – pred tem ga je v balet pretvoril le Joseph Mazilier leta 1857 – je zdaj na ogled v koreografski, scenski in kostumski osvežitvi. Za to je, ponovno, poskrbel Lacotte, ki ga je moskovski Bolšoj teater povabil, da jim pomaga Marca Spado umestiti v njihov najnovejši repertoar.

Balet je bil premierno izveden novembra lani, požel je izjemen uspeh, saj je vanj vključen skoraj celoten Bolšojev baletni ansambel skupaj z njegovimi prvaki. V glavnih vlogah plešejo David Hallberg, Američan, ki je prvi tujec, povabljen, da pleše v Bolšojevem baletnem ansamblu, Jevgenija Obrazova in Olga Smirnova, ki velja za eno najboljših baletnih plesalk na svetu.

Predstava je grandiozna in enkratna, tako po tehnični, kot tudi dramaturški plati: kompleksna dramaturgija, pet glavnih vlog ustvarjenih za pet plesnih prvakov Bolšoja, več scenskih menjav, udeležba skoraj celotnega baletnega ansambla ter celo prisotnost živali na odru, so le osrednji elementi, ki dajejo baletu Marco Spada pečat visoke kulture in izjemnega umetniškega izraza.

Marco Spada

Razbojnik Marko Spada veselo ropa po okoliških krajih, tik pod nosom tamkajšnjega oblastnika Guvernerja. Skrbno skriva svojo pravo identiteto in na dvorcu pod krinko vzgaja hči Angelo. Mladenka ne ve za očetove ilegalne aktivnosti in skrivno identiteto, saj jo tarejo hude ljubezenske težave. Zaljubljena je namreč v princa Frederika, ki je že zaročen in zato nedosegljiv.
Baletna predstava Marco Spada ali "Razbojnikova hči« v izvedbi Bolšoj teatra, je sodobna priredba v preteklosti redko izvajanega dela, ki ga je koreografsko osvežil priznani francoski učitelj in plesalec Pierre Lacotte.

Marco Spada